Jansson: Muumit: Sarjakuvaklassikot VII

Muumit: Sarjakuvaklassikot VII

Minulla on paha tapa jättää tietyt tekstit muhimaan hieman pitkäksi aikaa. Lars Janssonin sarjakuvapläjäys Muumit: Sarjakuvaklassikot VII on ehdottomasti yksi näistä. Luin nimittäin kirjan jo alkusyksystä, mutta en oikein saanut siitä tekstiä aikaiseksi, joten jätin sen odottamaan tuotteliaampaa kirjoitusajankohtaa, jota ei kai koskaan tullut. Kirja on nimittäin ainoa viime vuonna lukemistani, josta en ole sanaakaan saanut blogiin asti. Ajattelin ensin jättää asian niikseen, sillä kuten ennenkin olen maininnut, en oikein osaa kirjoittaa sarjakuvista. Lopulta kuitenkin sisuunnuin, ja tässä sitä ollaan.

Katsokaahan, en vain voi jättää käsittelemättä Muumi-sarjakuvapläjäysten seitsemättä installaatiota, sillä se on yksi ehdottomista suosikeistani koko sarjassa. Tästä tullaankin siihen herkullisimpaan vastakkainasetteludilemmaan, kuvien ja tekstin kaksinkamppailuun. Selväähän jopa minun puolisokealle silmälleni on, että Janssonin sisaruksista Tove piirtää sarjakuvaa tämän aineisto-otannan perusteella paljon miellyttävämmin. Kuitenkin Larsin tarinat ovat paljon enemmän omaan makuuni, ja pystyn varsin epävisuaalisena ihmisenä ohittamaan helpostikin pienet kömmähdykset perspektiivissä tai hahmojen muodossa (!), kunhan juoni pysyy viihdyttävänä. Ja vähintäänkin viihdyttäviä nämä(kin) sarjakuvatarinat ovat! Ne vilisevät anarkismia, ironiaa, sarkasmia, nasevuuksia ja kaikkia muita minun makuuni olevia sanoja. Onpa mukana myös oma muumisuosikkini, nimittäin se, jossa muumiperhe perii kaukaiselta sukulaiseltaan maalaiskartanon. Pidin juonikuviosta jo lapsuusaikana animesarjaa katsoessani, ja sarjakuva nostaa kommervenkit aivan uusille tasoille.

Scouter kan! Muumit Sarjakuvaklassikot VII

Sitä paitsi mukana oli myös partioaiheinen sarjakuva, ja partio on maailman paras harrastus (heti lukemisen ja mahdollisesti myös kirjabloggaamisen jälkeen), kuten kaikki tietävät!

Tiivistettynä:
Kuka: Jansson, Lars
Mitä: Muumit: Sarjakuvaklassikot VII (WSOY, 2014)
Tuomio: 5/5 – Ehkäpä oma suosikkini erinomaisten sarjakuvakokoelmien joukossa!

P.S. Sarjakuvaklassikko-Muumien kuusi ensimmäistä osaa löytyvät kompaktisti käsiteltyinä täältä.

P.P.S. Täten on lukuvuosi 2014 virallisestikin käsitelty ja kuopattu, joten seuraava päivitys käsitteleekin jotain tänä vuonna lukemaani!

Mainokset