23. LUUKKU: Karvan verran yhteenvetoa.

Joulukalenteri
Joulukalenteri alkaa olla tämän merkinnän (valitettavan myöhäistä, syytän äiteily- ja jouluvelvollisuuksien lisäksi hammastehtailevaa kuopusta ja pakkasen puolella olevaa energiatasoa) ilmestymisen jälkeen viimeistä merkintää vaille valmis. Mitä on opittu? Onko jotain jäänyt käteen tai pieneen päähän, vai oliko vanhempien äänijänteitä koetellut luku-urakka aivan turhaa? Ottakaamme selvää!

Mitä tontut ovat?
MARTTI: Joulupukin apulaisia. Pukki on niiden pomo. Ennen niitä asui kodeissa ja vieläkin on saunatonttujakin. Ne tarkkailee lapsia ne joulutontut, että onko ne kiltisti, ja saunatonttu tarkkailee saunojia. Ne voi olla aikuisia tai lapsia.
AINO: Niillä on pun[a]i[nen] pipo ja ito paata. Tonttu kuukkii ikkunatta, onko me kiittejä.

Miten joulua vietettiin ennen?
MARTTI: No mentiin ainakin saunaan, että tonttu saa syödä ihan rauhassa. Oli oikeita kynttilöitä kuusessa ja tuli varmaan monta tulipaloa.
AINO: Tälläi. [hyppii tasajalkaa]

Missä Joulupukki asuu?
MARTTI: Korvatunturilla. Se on Suomessa siellä ylhäällä. Jotkut luulee, että se asuu Pohjoisnavalla, mutta se on tyhmää. Jääkarhu söisi koko Joulupukin. Tai pingviini ehkä.
AINO: Joulupukin kotona. Vekaväkkylä [Vekara Väkkyrä, Joulupukista ja noitarummusta] tiellä toittaa umpua, pumpum. Voi kippulankäppylät!

Miten sinne pääsee?
MARTTI: Lentävällä reellä ehkä, jos sen löytää jostain.
AINO: Ninja-autolla. Valmaan kolmotella.

Mikä joulussa on tärkeää?
MARTTI: Antaa lahjoja, koska toinen tulee siitä iloiseksi. Käydä saunassa ja syödä jouluruokia ja herkkuja. Muistaa laulaa Jeesukselle paljononneavaan ja Joulupukille joululauluja, ettei mene väärin perin.
AINO: Lahjat ja tontut.

Mikä on paras joululaulu?
MARTTI: ”Joulupuu on rakennettu” ja ”Porsaita äidin oomme kaikki”.
AINO: Pottulaulu ja äiti.

Miksi joulua vietetään?
MARTTI: On Jeesuksen synttärit ja tonttujen juhlapäivä. Ja isillä vapaapäivä!
AINO: Että minä taan [le]ikkik[e]ittiön Joolupukilta, kun minä oon ollut niiiiin kiitti.

Vietetäänkö joulua kaikkialla samalla tavalla?
MARTTI: Ei. Eri maissa ei ehkä uskota Jeesukseen ja Joulupukki voi tulla vasta yöllä savupiipusta. Tai sitten saa lahjoja vain sukkaan. Tai sitten tuo tonttu lahjoja.
AINO: En tiedä. Kato, mulla on villasukka. Isomummu teki sen.

Onko jotain lisättävää?
MARTTI: Siellä Särkänniemessä ei sitten talvella pääse laitteisiin tai karuselleihin. Joulu on kiva asia, jos on ollut kiltti lapsi. On joulukirjoja ja myös jouluelokuvia, joita voi sitten katsoa, jos äiti ei jaksa lukea!
AINO: Tämä on E-kiijjain. [näyttää O:ta]

Mainokset