21. LUUKKU: Ihmeellinen lapsi (Kidd & Poole)

Ihmeellinen lapsi
Hyvää tuomaanpäivää ja neljättä adventtisunnuntaita! Tänään esittelyssä on Pennie Kiddin kertoma ja Susie Poolen kuvittama, vähän pienemmille suunnattu versio jouluevankeliumista.  Tarina sinällään on se vanha tuttu, mutta sitä on joissain määrin tiivistetty ja tehty lapsentajuisemmaksi. Tekstiä on kuviin suhteutettuna vähänlaisesti, ja siinä korostuu selkeästi Jumalan osuus jouluyön tapahtumien toimeenpanijana ja aktiivisena toimijana. Poolen hempeä kuvitus on rauhallista ja kaunista, kirjan henkeen ja aiheeseen sopivaa. Pyöreäkasvoisissa ihmishahmoissa on jotain pyhäkoulumaista – ja ehkä vähän ysärihenkistäkin.

Itse kiinnitän tahtomattani näitä kirjoja lukiessani huomiota Marian tehokkuuteen synnyttäjänä: tässäkin kirjassa hän lakaisee rauhassa pimeän jo laskeuduttua olkia tallissa, ja pian Jeesus-lapsi onkin jo kapaloituna hänen sylissään. (Eikä taustalla seisova Joosef näytä hätkähtäneen ollenkaan!) Lisäksi muutaman tunnin iässä tarkoituksellisesti hymyilevä Jeesus-lapsi vaikuttaa vähän varhaiskypsältä ainakin minun kokemukseni perusteella.

Leukailut leukailuna. Ymmärrän kyllä, että lastenkirjoissa tällainen hieman siloiteltu lähestymistapa on suosittu ja ehkäpä oikeutettukin. Omassa kuplassaan elävä ja kuin hidastetussa filmissä liikkuva vastasyntynyt ei vaikuta lapsilukijan silmään läheskään yhtä sympaattiselta ja kivalta kuin kontaktia ottava vauva – ja ei, en ihan tosissani edes tahdo törmätä graafiseen synnytyskertomukseenkaan tässä nimenomaisessa genressä. Kummasti sitä on kuitenkin äitiytymisensä jälkeen alkanut pohtia ihan epäolennaisia asioita. Joutuiko Joosef kätilöksi vai haettiinko jostain lähitalosta nainen tai peräti oikea lapsenpäästäjä apuun? (Juutalaisuudessahan synnytys on rituaalisesti varsin epäpuhdasta puuhaa.) Entäpä hygieniapuoli synnytyksessä tallimiljöössä? (Mitenkäs se heinäpöly ja vastasyntynyt?) Oliko Jeesus koliikkivauva vai oikea pikku enkeli? (Kristinuskon mukaan hän oli paitsi täydellinen ihminen myös täysin ihminen, ja yleensä ihmislapset ovat vähän vaikeita.)

Onko aikuistuminen, vanhemmuus tai vanheneminen muuttanut teidän näkökulmianne joulunviettoon tai johonkin muuhun? (Ja ei, aikuistuminen ja vanheneminen eivät ole sama asia. Jälkimmäinen on pakollista, ensinmainittu ei!)

Tiivistettynä:
Kuka:
Pennie Kidd (teksti) & Susie Poole (kuvitus)
Mitä: Ihmeellinen lapsi (SLEY-Kirjat, 1999)
Alkuteos: Sleepy Jesus (1998)
Suomennos: Ritva Brander

Joulukalenteri
P.S. Nyt syttyy neljäs kynttilä, jo joulu sarastaa – ja kalenterinluukku Kirjakaapin avaimessa aukeaa. (Olipa huono. Anteeksi.)
P.P.S. Ajastuksen kanssa on pieniä ongelmia. Tai lähinnä bloggarin ajankäytön ja aivoituksien kanssa. Loppujen kalenterimerkintöjen pitäisi tulla oikeaan aikaan.

Mainokset