16. LUUKKU: Joulu (Kunnas)

Kunnas: Joulu
Niin, niin. Te ehkä luulitte päässeenne jo Kunnas-hehkutuksistani. Olitte väärässä. Kunnaksen tuotanto on varsin laaja, ja näitä jouluaiheisia tuntuu olevan ihan silmitön määrä: Tämänkin kirjan jälkeen on luvassa vielä yksi! Ai miten niin Mauri on meidän perheemme suosikkikirjailija? Heh!

Kunnaksen Joulu on mukava pikku kirjanen, jonka alussa esitetään olennainen kysymys: ”Mistä joulu on tehty?” Tätä kysymystä sitten ratkotaan lopuilla sivuilla Kunnas-kuvitusten säestyksellä. Kuvitukset on kierrätetty muista kirjoista, enemmistö Kahdestatoista lahjasta joulupukille, muutama Joulupukista ja Onnin parhaasta joululahjastakinSen verran hienoja ne ovatkin, että niitä kehtaa kierrättää ja viitsii katsella muissakin yhteyksissä. Mukaan on mahtunut myös 2,5-vuotiaan suosikkiunissakävelijä, joten kirja on automaattisesti suosikkimateriaalia.

Sisältönsä puolesta Joulu taisi olla Ainolle hieman liiankin helppoa luettavaa. Kahdeksankohtainen lista joulun olemuksesta toimii toki mainiona muistutuksena siitä, mikä joulu oikeastaan on, koska eihän parivuotias sitä vanhastaan muista. Ohuesta pahvista tehdyt sivut viittaisivat kirjan kohderyhmän olevan suunnilleen kahden ikävuoden korvilla, vaikka kirjan takakannen ikäsuositus viittaa yksivuotiaisiin. Kokemukseni yksivuotiaista rajoittuu toistaiseksi pääasiallisesti kahteen ipanaan, mutta heistä molemmat olisivat alle puolitoistavuotiaina tehneet kirjasta sellusilppua varsin vauhdikkaasti. Voin silti kuvitella, että on myös pikkutaaperoita, jotka käsittelisivät kirjaa kauniimmin. Lapsikohtaisesti edettävä tälläkin saralla, siis.

Joulu on kaikkiaan mainio kirjanen, ja voin uskoa sen olevan menestys vuoden kuluttua Maijan kanssa. Kunnakset ovat, kuten jo mainitsinkin, varsin idioottivarmaa luku- ja lahjamateriaalia, jotka osuvat sekä lapsen että vanhemman viihde- ja nostalgiahermoihin. Vaikka tämä onkin herttainen kirja pikkutontuille, en olisi silti laittanut vastaan, vaikka Kunnas olisi uusiakin kuvituksia mukaan ujuttanut..

Tiivistettynä:
Kuka: Mauri Kunnas
Mitä: Joulu (Otava, 2009)

Joulukalenteri
P.S. Kirjabloggaajien joulukalenterin luukku löytyy tänään Kirjakaapin kummitukselta.

Mainokset