11. LUUKKU: Koiramäen Martta ja tiernapojat (Kunnas)

Koiramäen martta ja tiernapojat
Koiramäen Martassa ja tiernapojissa
Mauri Kunnas vie lukijat ja Koiramäen Martta-tyttösen entisaikojen Porvooseen sukuloimaan ja katsomaan tiernapoikaesitystä torille. Minä en voi sanoa kasvaneeni varsinaisesti tiernapoikaesitysten parissa, vaikka äitini kuulemma lavadebyyttinsä kansakoulussa murjaanien kuninkaana tekikin. Tampereellakaan ei tiernapoikia tunnu kovin paljon kiertävän, mutta tänään iltapäiväyhdeltä on Aleksanterin kirkossa Kaiken kansan joulujuhla, jossa on myös tiernapoikaesitys. Arvonkin näin aamutuimaan, uskaltaisinko kauhukolmikkoni paikan päälle lähteä ja hiippailla tiernapoikain jälkeen takavasemmalle. Onneksi näin eilen ihan aidot Koiramäen tiernapojat esiintymässä, mutta heistä lisää vasta lähipäivinä…

Niin mutta, tämä tämän päivän kalenteriluukku!

Koska pelkkä tiernapoikaesitys olisi kirjalle hieman tylsänpuoleinen juoni, ei Martan seuraama esitys ihan kaikilta osiltaan suju niin kuin suomenruotsalaisessa lifestyle-makasiiniohjelmassa, siitä pitävät huolen muun muassa Kröönperin kukko, Remuliinin pappa ja Hilanterin possu. Ovatpa mukaan menoon päässeet eräskin professori Ruuneperi (!) ja muuan parasomninen sorkkaeläin, Ainon suureksi riemuksi. Älkäämme jääkö liiaksi pohtimaan, miten aikamatkustus on mahdollista unissakävelijälle!

Mauri Kunnas: Koiramäen Martta ja tiernapojat

Kunnaksen kuvitus on taas kerran kirjan parasta antia, ja täydentää tarinaa kuten aina. Koiramäki-kirjat ovat meiltä vielä jääneet lukematta, mutta se ei tämän kirjan kohdalla haittaa lainkaan. Miljöö henkii ennevvanhaata, kuten Martti kaikkea ennen 2000-lukua tapahtunutta kutsuu, mokoma, ja henkilöistä kerrotaan juuri tarpeeksi. Tarinan humoristiset käänteet ja suhteellinen lyhyys takaavat sen, että Koiramäen Martta ja tiernapojat on ollut Ainon lempikirja jo reilun vuoden. Nykyään kunnia menee Hakkaraiselle, mutta vuosi sitten tärkeintä oli kukko.

Itse tarinaa seuraa lyhyt selostus tiernapoikaperinteestä ja sen historiasta sekä tietenkin esityksen nuotit ja sanat. Ehkäpä muutaman vuoden kuluttua saan lahjottua oman jälkikasvuni tiernapojiksi ja -tytöiksi, vaikka Mänkki meiltä uupuukin (ja saa minun puolestani jäädäkin uupumaan).  Ehkäpä joku tuttavapiirin lapsista lähtee paikkaamaan tai sitten perinteinen tiernahenkilökvartetti on typistettävä trioksi.

Onko tiernapoikaperinne voimissaan teilläpäin?

Tiivistettynä:
Kuka:
Kunnas, Mauri
Mitä: Koiramäen Martta ja tiernapojat (Otava, 2007)

Joulukalenteri
P.S. Joulukalenteri aukeaa myös Lukutoukan ruokalistalla.

Mainokset