10. LUUKKU: Joulupukki ja noitarumpu (Kunnas)

Joulupukki ja noitarumpu
Joulupukki ja noitarumpu 
on jälkikasvulleni tähän asti tullut tutuksi vain mainiossa elokuvamuodossaan. Lasten altistaminen elokuvalle ennen kirjan lukemista on saattanut olla pieni virhe, sen verran pahasti korvaani vihlaisi Ainon aito innostus kirjan äärellä: ”Oho, äiti! Vekaväkkylättä on tetty kiija!” (ts. ”Oho, äiti! Vekara Väkkyrästä on tehty kirja!”) Kirja tuo kuitenkin, kuten oikeastaan aina, huomattavasti lisää syvyyttä tutulle tarinalle, ihan vaikka vain kertomalla Kunnaksen piirroksissa esiintyvän Hämähäkki Heikin koko nimen!

Kirjan tarina on vallan mainio, mutta maurikunnasmaiseen tapaan tekstiä on varsin paljon, mikä saattaa pienempien lukijoiden kanssa koitua ongelmaksi. Meillä kirja luettiin kahdessa erässä lasten levottomuuden vuoksi. Jäin pohtimaan, johtuiko poikkeuksellinen levottomuus ja keskittymiskyvyn puute siitä, että tarina oli entuudestaan niin tuttu: elokuvaversio kun on katsottu pariinkin otteeseen viime päivinä. Kirja eroaa joissain määrin elokuvasta, mikä herätti kummastusta varsinkin Martissa ja johti toisaalta hyviin pohdintoihin. Ylpeä kirjabloggariäiti saa kai tässä kohtaa mainostaa, että jopa 4,5-vuotiaan mielestä ”kirjat on melkein aina paljon kivempia ja parempia kuin elokuvat”.

Joulupukki ja noitarumpu

Joulupukki ja noitarumpu on ehdottomasti (taas) yksi moderni klassikko, sellainen kirja, johon palaan joulu toisensa jälkeen ja johon tahdon lastenikin palaavan. Kunnaksen kuvitukset ovat kovin kauniita ja erityisesti revontulikuvat herättävät ihastusta aikuisissa ja lapsissa. Myös tarina on vauhdikkuudessaan ja veikeydessään toimiva ja mukava, päähenkilöt varsin päteviä ja tontuksi pääsevä shamaani saa lapset (ja ehkä vähän aikuisetkin) huokailemaan kateudesta. Flunssaan sairastuva Kille-kissa taas herätti meillä sekä äidin että tyttären empatiat, ja kirjan loputtua Aino viettikin monta tovia hoivaten omaa unikaverikisuaan tonttulakki päässä. Toivottavasti kirjan Killellä on yhtä huolehtivat ja rakastavat hoitajat!

Tiivistettynä:
Kuka: Kunnas, Mauri
Mitä: Joulupukki ja noitarumpu (Otava, 1995)

Joulukalenteri
P.S. Kirjabloggareiden joulukalenteria pääsee tänään lukemaan Kirjasfäärissä.
P.P.S. Niin, se Hämähäkki Heikin koko nimi on Henricus Boris Arthurus Plinius Karvanus von Hämähäkki, taiteilijanimeltään Boris the Spider, ja hän on entisessä elämässä ollut bengalintiikeri.

Mainokset