8. LUUKKU: Joulupukki (Kunnas)

Kunnas: Joulupukki
Joulukuun ja tämän joulukalenterin toinen viikko on pyhitetty yhdelle kirjailijalle. Kahdeksankymmentäluvun puolivälin paikkeilla syntyneinä sekä mieheni että minä muistamme hänen teoksiaan selanneemme jo omassa lapsuudessamme, ja meille on aina ollut itsestään selvää myös lapsille tuputtaa lukea hänen teoksiaan. Niinpä nähtyämme mahassani olevan pitkäkoipisen ja ninjan lailla syöksähtelevän (ja siksi Ninjaksi nimetyn) sikiön keskusäitiysneuvolan näytöllä, suuntasimme loogisesti ensimmäiseksi kirjakauppaan. Niin sai Martti ensimmäisen kirjansa ja ensimmäinen Mauri Kunnaksen teos ilmestyi omaan kirjahyllyymme.

Kunnas on kirjoittanut varsin paljon jouluaiheisia kirjoja, ja niistä minulle rakkain on ehdottomasti Joulupukki: Kirja Joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla. Vuonna 1981 ilmestyneen kirjan piirrosjälki ei ole vielä sitä kaikkein tutuinta Kunnasta mutta silti selvästi tunnistettavissa – eikä vähiten monien ja riemukkaiden yksityiskohtiensa ansiosta. Nyt aletaan sitä paitsi jo päästä siihen varsinaiseen joulukalenteriasiaan: kirja tosiaan kertoo Joulupukista, Korvatunturista ja joulutontuista. ”Vihdoinkin jouluasioita!” puuskahti Marttikin.

Joulupukki on nimenä vähän harhaanjohtava: pukkityyppi kun on kirjassa vain yksi hahmo monien, monien muiden joukossa. Jonkin selkeän tarinan kertomisen sijasta Kunnas esittelee Korvatunturin elämää ja asukkeja kaikkina vuodenaikoina ja kaikilta tonttuuden aloilta. Varsin leppoisalta tonttuväen yhteen sesonkiin töitä painottava elämä vaikuttaakin, ja tonttulasten koulu peräti idylliseltä! Työpajoilla leluja ja herkkuja puurtavien tonttujen lisäksi Korvatunturilla asustaa erilaisia erikoistonttuja, joiden joukosta meistä jokainen löysi omat suosikkinsa. Poroja paimentavat porotontut olivat Martista jännittäviä: ”Vähän niinkuin niitä cowboyta!” Tarkkailijatontut puolestaan ovat jo viikkotolkulla kutkutelleet Ainon mielikuvitusta, eikä Kunnas ainakaan asiaa helpottanut. Kielitieteilijänä muinaishistoriassa porskuttanut äiti puolestaan haaveilee yhä kielitaitoisen kirjetontun pestistä. Selvittääpä Kunnas viimeviikkoisten tonttupohdintojen jäljiltä vähän auki jääneen kysymyksenkin, nimittäin sen, joka koskee joulutonttujen alkuperää ja sukua.

”Kukaan ei enää muista, mistä ja miten Joulupukki on Korvatunturille tullut ja pukilta itseltään on asiaa turha tiedustella. Hän vain vaikenee hymyillen. (Mahtaako hän itsekään muistaa…?)
Mutta tonttujen kerrotaan olevan entisiä talojen ja metsien haltioita, jotka ovat aikojen kuluessa muuttaneet etelästä nykyajan kaupunkien ja teollisuuden tieltä pohjoiseen Korvatunturin rauhaan.”

Kunnaksen silmää yksityiskohdille ei voi tavallinen kuolevainen kuin ihastella. Lapsetkin ovat heti aivan eri tavalla skarppeina, kun tajuavat, kenen kuvittama kirja heidän kätösissään on. Kilpaa osoittelemme kuvista ties mitä ihanuuksia, kuten Tolkienia sängyssään lukevaa tonttu-ukkoa, mutta kun niitä ihania ja hiottuja yksityiskohtia on itse tekstissäkin. Olisitteko itse hoksanneet, että kirjapainossa työskentelevien tonttujen parrat täytyy palmikoida tai solmia pään päälle työtapaturmien välttämiseksi? Nii-in, en minäkään.

Kunnas: Joulupukki

Meidän perheemme lapset ovat toistaiseksi saaneet uskoa lahjoja tuovaan Joulupukkiin ihan täysillä: perheen aikuiset eivät ole lahjabisneksiin puuttuneet muutoin kuin auttamalla Pukkia kantamaan lahjasäkit sisälle. Tänä vuonna tarkkakatseiselta esikoiselta tuskin pystyy enää piilottamaan kauppakeskusten paketointipisteitä ja muita, mutta Kunnas tarjoaa empiville vanhemmille apua tälläkin saralla:

”Nykyään vanhemmat ostavat itse suurimman osan lastensa lahjoista. Mahdotonta Joulupukin olisikin kaikia toiveita täyttää, lapsia ja toiveita kun on niin paljon, mutta muutaman paketin jokainen lapsi Korvatunturiltakin saa. Joulupukki ei unohda ketään.”

Kiitos, Mauri! Tosin meillä vanhemmat eivät vieläkään osta lahjoja, vaan vain niiden tuhmien lasten vanhemmat, joiden lapset eivät muuten saisi jouluna lainkaan lahjoja. Hoh! Muistan kuitenkin alle kouluikäisenä itse saaneeni sivunkulmasta, josta yllä oleva sitaatti on lähtöisin, roppakaupalla sitä kuuluisaa joulun taikaa takaisin. Ehkä se joulupukki sittenkin on olemassa…

Joulupukki on edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeen minun suurimpia Kunnas-suosikkejani. Siinä, missä Aino kaipasi herra Hakkaraista tähänkin kirjaan, Martti tuntui nauttivan silmittömästi. Maijaa emme kuitenkaan saaneet innostettua kirjan pariin: hänen mielestään omat varpaat olivat paitsi mielenkiintoisempia myös paremman makuisia.

Tiivistettynä:
Kuka:
Kunnas, Mauri
Mitä: Joulupukki: Kirja Joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla (Otava, 1981/1998)

Joulukalenteri

P.S. Joulukalenterin luukun on täksi päiväksi kirjoittanut myös Lumiomenan Katja.

Mainokset