Hakala: Housukaartilaiset

Housukaartilaiset

Anu Hakalan Housukaartilaiset: Maarian punakaartin naiskompania Suomen sisällissodassa huuteli nimeäni varsin pitkä tovi sitten kirjaston sota-aiheisesta hyllystä, ja päätin sen ottaa luettavakseni ihan vaikka vain Ihminen sodassa -lukuhaasteen vuoksi. Aika projekti mokomasta sitten muotoutuikin. Housukaartilaiset oli minulle jokseenkin vaikea kirja luettavaksi. Vaikka aihe sinänsä kiinnosti, ei se jostain syystä onnistunut kuitenkaan pitämään minua hyppysissään, vaan lopulta päädyin aloittamaan kirjan kolmasti (!), minkä johdosta lukuprosessi ulottui kaikkineen kesäkuusta lokakuuhun! Luulen syyn olevan pitkälti kirjan rajautuminen hyvin pitkälti Maarian pitäjän naiskompanian edesottamuksiin, kuten fiksumpi ehkä olisi alaotsikon avulla päätellyt. Yleisemmin aihetta käsitellyt kirja olisi saattanut pitää keskittymistäni paremmin yllä. Toisaalta mikäli naiskompanja olisikin ollut tamperelainen tai (pohjois)satakuntalainen, olisin saanut niin ikään aivan toisenlaiset kicksit.

Ymmärrän silti aiheen tutkimisen vaikeuden. Naissotilaita itseään ei enää ole haastateltaviksi, eivätkä he mitä ilmeisimmin ole hirveästi kokemuksillaan jälkipolville kehuskelleet. Hakala on löytänyt haasteltavaksi muutamia omaisia. Päädyin taas kerran keskenäni pohtimaan, että taitaisi olla syytä äänittää omien isovanhempieni muisteloita sota-ajasta. Varsinkin isäni vanhemmat ovat kyselyihini varsin reippaasti vastailleet, olkoonkin, että he ovat ”vasta” 1930-luvulla syntyneitä.

Kirjassaan Hakala käsittelee varsin kattavasti Maarian naiskaartilaisten lähtökohdat ja esittelee tuonaikaista työläismaailmaa Turun kupeessa hyvin. Erityisen mielenkiintoisena pidin kuvausta naisen asemasta yhteiskunnassa ja punaideologiassa. Hakala onnistuu käsittelemään aihettaan yllättävänkin neutraalisti, ja vaikka lukijan sympatioita naiskaartin puolelle houkutellaankin, ei kyse ole niinkään aatteesta kuin ihmisistä. Virkistävää vaihtelua muihin lukemiini 1918-aiheisiin kirjoihin verrattuna! Tästä taitaa osaltaan olla kiittäminen sitä samaa, kapeakatseista aiheen lähestymistä, josta yllä hieman nipotin. ”Vika” ei siis ehkä tällä(kään?) kertaa ole niinkään kirjassa kuin lukijassa.

Silhuetti-schmilhuetti

Mielenkiintoisuudestaan huolimatta kirjasta ei jostain syystä jäänyt mieleeni paljoakaan sellaista, josta voisin tässä blogiyhteydessä höpötellä. Päällimmäiseksi mielikuvaksi jäänevät naisen epäoikeudenmukainen asema tuon ajan yhteiskunnassa ja kirjan kansi, joka sinänsä on hieno. Huvittavaa sinänsä, miten hurjasti variaatioita Tuntemattoman sotilaan kuuluisasta kansikuvasta saadaan: tämän haasteen tiimoillakin olen törmännyt kahteen! Oli miten oli, myönnän olevani hieman pettynyt.

Tiivistettynä:
Kuka:
Hakala, Anu
Mitä: Housukaartilaiset: Maarian punakaartin naiskomppania Suomen sisällissodassa (Like, 2006)
Tuomio: 2/5 – Mielenkiintoista aihetta varsin kapeakatseisesti lähestyvä teos, josta en oikein saanut kiinni. Naiskaartilaisia yleisemmin käsitellyt teos luultavasti iskisi minuun paremmin.

Ihminen sodassa

Mainokset