Arvonnan voittaja ja äitienpäivälukumaratonraporttia

Aloitetaan sillä tärkeimmällä (ja vähän myöhässä olevalla): blogin tervetuliaisarvonnan voitto meni tällä kertaa Minnille. Voittajaan on otettu yhteyttä ja lukulamppunen lähtee postikustin mukaan huomisen kauppareissun yhteydessä. Onnea vielä! Jos jotakuta lamputtomuus jäi/jää kaivelemaan, mikä sinänsä on vallan ymmärrettävää, oman sekä arvotun lamppuni ostin Coolstuff.fi-verkkokaupasta, jossa lamppuja on yhä edelleenkin myynnissä. (Tämä ei valitettavasti ollut maksettu mainos.)

Äitienpäiväviikonlopun alla minulle selvisi, että saisin suunnilleen vuorokauden aikaa enemmän tai vähemmän yksin eli kaksin vauvan kanssa. Harkitsin hetken lukumaratonin pitämistä, mutta lopulta päätin keskittää energiani energian keräämiseen. Lauantaiaamupäivän kirjastoreissu oli kuitenkin niin hedelmällinen, että kotia kohti köpötellessäni tajusin, että joka tapauksessa vietän vapaavuorokauteni nenä kirjassa ja takaraivo (tai muu päänupin osa) tyynyä vasten. Niinpä julistin blogin FB-sivulla ex tempore -lukumaratonin alkaneeksi! Koska vauvan kanssa, ts. vauva rinnalla, lukiessa ylimääräisiä käsiä ei juuri ole saatavilla, ei reaaliaikainen raportointi blogiin oikein toiminut. Hetken pähkäiltyäni päätin testailla Instagramia raportointitarkoituksessa, ja varsin hyvinhän tuo onnistui. Tämän merkinnän kuvituskin hoitui siinä sivussa vähän niin kuin itsellään!

Lukuajaksi valikoitui lauantain iltapäiväkolmesta sunnuntain iltapäiväkahteen: laiskuuskohtaus ja hiilarikooma yllättivät nimittäin valekriitikon, enkä vähän vajaata tuntia varten raaskinut enää aloittaa uutta kirjaa. Sitä paitsi alkoi jo tehdä vähän mielikin siivota… Lukuajasta lähes kolmannes (eli kahdeksan tuntia) hurahti höyhensaarilla ja muutoin pois kirjojen ääreltä. Tämän huomioon ottaen olinkin varsin positiivisesti yllättynyt, kun vuorokauden lukusaldoksi napsahti kokonaiset 1 346 sivua, joista toki 43 % eli 580 sivua koostui ah-niin-ihanista muumisarjakuvista.

wpid-img_20140510_191125.jpg

Vallan silkaksi muumeiluksi homma ei sentään mennyt. Kunnostuin myös vähän taka-alalle jääneen Ihminen sodassa -lukuhaasteen tiimoilla lukemalla peräti kaksi (2) teosta vuoden 1918 moninimisestä sodasta. Jukka I. Mattilan ja Jarkko Kempin Suomen vapaussota 1918 oli luettava vähän niin kuin kertauksen vuoksi, sillä vuosikymmen sitten historiantunneilla kootut muistikuvani sodan kulusta olivat varsin hajanaiset. Kun kokonaiskuva oli suunnilleen hallussa, oli vuorossa Lauri Lepolan Rohkeat punatytöt Tampereella 1918. Lukiessa sitä vähän väkisinkin huomasi, että vielä viittä vaille vuosisata tapahtumien jälkeen, tuntuu ainakin tämän kahden kirjan otannan perusteella olevan varsin vaikea löytää objektiivista aiheesta kertovaa kirjallisuutta: Ainakin herrat Mattila ja Kemppi sekä herra Lepola tuntuivat enemmän tai vähemmän selvästi tunnustavan omaa väriään. Yksi vuoden 1918 sotaa käsittelevä kirja odottaa vielä lukuvuoroaan, sillä Euroviisu-finaali hieman harhautti lukijaa ja hidasti lukutahtia. Onhan tässä silti aikaa.

wpid-img_20140510_165723.jpg

Aikani vapaus-/sisällissodittuani jatkoin matkaani jonkin aivan muun pariin – tai niin minä ainakin luulin. Olin saanut varsin tujun annoksen kotikaupunkiani Tamperetta jo ensimmäisten kahden kirjan parissa, ja voin ehkä myöntää ölähtäneeni ääneen (ja säikäyttäneeni sylissäni nukkuneen sylilapsen) tajutessani, että samoille seutuville sijoittuu Johanna Sinisalon upea Auringon ydinkin! Ihastuttavan kummallinen kirja on eh-dot-to-mas-ti parhaita, joiden ääreen tänä vuonna olen ajautunut, ja olenkin jo pari iltaa yrittänyt lahjoa miestäni kirjaan tarttumaan.

wpid-img_20140510_211637.jpg

Ja sitten ne muumisarjakuvat, ne muumisarjakuvat! Mikäpä sen mainiompi tapa aloitella äitienpäivää kuin aamukahvi kakun kera lounasaikaan seuranaan äitiyden Bermudan kolmion kolme äärimmäistä kulmaa: Muumimamma, Vilijonkka ja Mymmelin äiti. Kirjaston muumivalikoima oli vähän aukokas, sillä mukaani lähtivät sarjan osat 2, 4, 5 ja 6. Onneksi ensimmäinen ja kolmas (ja se toinenkin, jos tarkkoja ollaan) löytyivät omasta kirjahyllystä, joskin kolmannella kotimaisella eli englanniksi.

wpid-img_20140511_140233.jpg

Jos edellisen eli ensimmäisen maratonini jälkeen oli takki tyhjä ja lukumotivaatio pakkasella, nyt meno on vastakkainen. Sinänsä sääli, että joudun tämän alkaneen viikon kuluttamaan ristiäisvalmisteluiden parissa. Siinä sivussa olisi tarkoitus kuitenkin kirjoitella mahdollisuuksien mukaan julkaisukuntoon paitsi maratonkirjoista myös noista kolmesta roikkumaan jääneestä, ennen maratonia lukemastani kirjasta: Robert Galbraithin (eli J. K. Rowlingin) The Cuckoo’s Callingista höpinäni ovat viimeistelyä vaille kasassa ja Tanja Kaarlelan ihastuttavasta Menneen talven lumikin on jo varsin hyvällä mallilla, mutta Tommi Kinnusen uskomattoman Neljäntienristeystä kuvaamaan en ole vielä sopivia sanoja löytänyt.

Lopuksi vielä tämän maratonin virallinen saldo:

Jansson, Lars: Muumit: sarjakuvaklassikot VI (93 sivua)
Jansson, Tove: Moomin: The Complete Tove Jansson Comic Strip, Volume 1 (96 sivua)
Jansson, Tove: Moomin: The Complete Tove Jansson Comic Strip, Volume 3 (108 sivua)
Jansson, Tove: Muumit: sarjakuvaklassikot II (85 sivua)
Jansson, Tove: Muumit: sarjakuvaklassikot IV (111 sivua)
Jansson, Tove: Muumit: sarjakuvaklassikot V (87 sivua)
Lepola, Lauri: Rohkeat punatytöt Tampereella 1918 (239 sivua)
Mattila, Jukka I. & Kemppi, Jarkko: Suomen vapaussota 1918 (191 sivua)
Sinisalo, Johanna: Auringon ydin (336 sivua)

= 1 346 sivua

Mainokset