2013 In Memoriam

Vuosi 2013 on (vihdoin!) turvallisesti takana päin, ja tämäkin bloggari alkaa uskoa, ettei se ryökäle enää takaisin tule. Niinpä vuorossa on perinteisesti jonkin sortin vilkaisu menneisyyteen ja hiukan pohdintoja siitä, mitä tuli tehtyä ja luettua.

Henkilökohtaisella rintamalla vuosi oli vähintäänkin myrskyinen, kuten jo aiemmin olen kironnut, vaikka isoilta kriiseiltä vältyttiin. Epämääräistä masennusoireistoa, epätyypillisesti oireillut umpisuolentulehdus, epätyylikäs imetyksen lopettaminen, energiatason lopulta pakkaselle vetänyt ruuhkavuosirupeama epäoletetun raskaustestituloksen jälkeen – ihan vuoden 2012 kaltaiseen annus horibilis -meininkiin ei Luojan kiitos päästy, mutta yhden sortin epävuosi tämäkin oli.

Yllättävää sinänsä onkin, että blogini on päivittynyt useammin kuin edellisenä vuonna (55 päivitystä, kun edellisvuoden luku oli 47), ja vaikka 40 luetun kirjan tavoite saavuttamatta jäikin, sain kuivista kausista huolimatta kuitenkin luettua 35 kirjaa (eli 5 enemmän kuin vuonna 2012). Lukuun ei ole laskettu mukaan J. R. R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta -trilogiaa, jonka luin tänä vuonna e-kirjana englanniksi hissukseen syksyn työmatkojen aikana. Tasoltaan kirjat ovat ilmeisesti olleet sangen samalla linjalla, sillä arvosanojeni keskiarvoissa on 0,2 yksikköä heittoa: tänä vuonna luku on 3,5, kun se 2012 oli 3,7. Suurimman vaikutuksen tänä vuonna kirjarintamalla minuun tekivät John Greenin The Fault In Our Stars, Katja Ketun Kätilö, Joni Pyysalon Kuolema, rakkaus ja lisälaitteet, Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja Colm Toíbínin The Testament of Mary. Kannoilla seuraavat Petteri Hannilan Kaukamoinen sekä vasta lukemani Pasi Ilmari Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa.

Menneenä vuonna onnistuin myös hieman aktivoitumaan yhteistyörintamalla. Luin ja pyysin muutamia arvostelukappaleita (hui!), osallistuin kimppalukumaratoniin ja tietty pääsin Helsinkiin kirjamessuilemaan oikein BLOGGER-lätkä rintamuksessani. Aika hurjaa!

Vuoden alussa lähdin mukaan Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 -haasteeseen. Tuolloin laatimani kirjailijalistan perusteella olisin reputtanut haasteen niin selkeästi, että melkeinpä pahaa tekee, mutta toisaalta tänä vuonna olen syystä tai kolmannesta lukenut huomattavasti enemmän kotimaista kirjallisuutta ja vieläpä niissä määrin, että 13 uutta kotimaista kirjailjatuttavuutta tulee täyteen kevyestikin. Ei siis ehkä suurten juhlien paikka, mutta pienet tuuletukset sallin itselleni. Jee!

Vuoden alussa uhosin myös jatkavani Top Ten Tuesday -listoja ja kirjoittavani enemmän lastenkirjallisuudesta. Top Ten Tuesday katosi blogistani kevään myötä ja lastenkirjoja ei juuri ole näkynyt. Alkavana vuonna molempiin tai ainakin toiseen saattaa tulla muutos. Jätän teidät kuitenkin jännitykseen vielä toviksi tämän vuoden kuvioiden suhteen ja palaan asiaan omassa merkinnässään, kunhan saan loputkin viime vuoden rästeistä käsiteltyä: lähipäivinä (toivottavasti, mutta vähintäänkin -viikkoina) on luvassa siis sana jos kolmaskin Taivaslaulusta, The Fault in Our Starsista, Mankellin Haudattu-nimellä suomennetusta Wallander-raapaleesta sekä tietty niistä sateessa kulkevista sieluista, joista bloggari jos toinenkin on jo ehtinyt kirjoitella.

Niitä odotellessa toivotan joka säädylle oikein antoisaa ja kirjavaa vuotta 2014! Ja siinä sivussa hihkaisen myös kaksivuotisonnittelut blogilleni, olkoonkin, että olen päivän myöhässä. Juhlat järjestetään, kun yksivuotiaan univelat rästit ovat viime vuoden tapaan menneisyydessä.

Mainokset