Kirjablogi-ihmisen identiteettikriisi, paluu ja kosto

Poika kirjaston koneella kuulemma
kirjoittamassa lainaamistaan kirjoista.
Äitiinsä tulee tämäkin.
Minä olen toistuvasti pyrkinyt räpiköimään eroon syyssaamattomuuden ja yleisen superkoomaisuuden upottavasta suosta sangen heikolla menestyksellä, kuten blogin päivitystahdista pystyy noin suunnilleen päättelemään. Tällä viikolla kuitenkin kirjastosta ja kirjakaupasta tahmatassuili sopivan kortin vilauttamisen jälkeen kotiin asti peräti kolme (3!) kirjaa, jotka tahtoisin lukea nytheti. Mitä ilmeisimmin esiuhmaikäisen ei-lapsen ja kolmevuotiaan kaikestakieltäytyjän kanssa elellessä osa jälkikasvun vähintäänkin malttamattomasta asenteesta imeytyy myös äitiin. 

Pienoiseksi ongelmaksi on nyt kuitenkin muodostumassa tuo taannoinen lukumaraton, joka jätti jälkeensä paitsi karmivan lukukrapulan myös varsin pelottavan pinon kirjoja, joista kirjoittaminen on jäänyt rästiin. Pohdinkin parhaillaan, kirjoitanko useamman lyhyehkön merkinnän vai yhden pidemmän. Ihan joka opuksesta en aio naputtaa, mutta muutamista olisi jokunen virke kirjoitettavana, vaikkei ehkä ihan normaalin(kaan) merkinnän verran. Tätä pohdittakoon jatkossakin blogistin luona, toivottavasti ei kuitenkaan viikkotolkulla. Oletettavasti odotettavissa on kuitenkin satunnaisia normaalia(kin) lyhyempiä pohdintoja muutamista kirjoista.

Osa blogihiljaisuusajasta on kulunut pienen blogi-identiteettikriisin parissa painien. Minä luen varsin vähän uutuuskirjoja, mikä ehkä osaltaan tekee blogistani jollain tapaa hieman tylsän. Pohdin hetken kustantamojen lähestymistä arvostelukappaleet silmissäni vilkkuen, sillä kirjaston varausjonot ovat välillä aika hurjia eikä budjetti nykyisellään oikein salli kovin kattavaa kirjashoppailua, mutta päätin lopulta toisin. Tunnen itseni sen verran hyvin, että tiedän pelkään lukevani arvostelukappaletta hieman eri silmin kuin jollain tapaa neutraalisti hankittua kirjaa. Objektiivisuuteen en pyri enkä tahdokaan pyrkiä, päinvastoin jatkossa ajattelin pyristellä tietoisesti hieman subjektiivisempaan suuntaan. Vanhat wannabe-akateemiset tavat tuntuvat istuvan tiukassa, mutta itse luen mieluummin niitä hieman enemmän henkilökohtaisia blogimerkintöjä niin kirja- kuin muissakin blogeissa. Toiveissani olisi, että näin myös tekstien pituus kasvaisi, vaikka eiväthän ne määrä ja laatu käsi kädessä taida ihan aina mennä.

Identiteettikriisiin kuuluu perinteisesti myös jonkin sortin ulkonäköuudistus blogipuolellakin. Lähiviikkoina, ehkä jopa -päivinä, olisi vakaa tarkoitukseni muokkailla blogin ulkoasua hieman syksyisempään suuntaan, vaikkei tähtösissäkään mitään vikaa sinänsä ole. Blogin nimen vaihtaminen on myös pyörinyt mielessä, mutta nähtäväksi jää, uskallanko niin isoihin operaatioihin ryhtyä. Katsotaan, mitä tässä keksitään.

Loppukevennyksenä Emmin minulle nakittama haaste, jonka säännöt, joista tietty luistin ”vähän”, menevät jotakuinkin näin:

1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään. 
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen. 
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille. 
4. Heidän pitää valita 11 bloggaajaa joilla on alle 200 lukijaa. 
5. Sinun pitää kertoa kenet olet haastanut. 
6. Ei takaisin haastamista.

 

 1. Sain juuri luettua Pauliina Rauhalan Taivaslaulun, enkä malta odottaa, että pääsen kirjoittamaan siitä tänne.
 2. Taivaslaulu oli ensimmäinen kirja ehkäpä vuoteen, jonka olen ostanut täyteen hintaan. Kirjastossa oli nimittäin ennen minua melkeinpä 250 varaajaa.
 3. Toinen nimeni kuulostaa armaan aviomieheni mielestä lehmän nimeltä. (Paraskin sanoja, mokoma Luther!)
 4. Olen aivan kertakaikkisesti koukussa hiilihapotettuun sitruunajääteehen. Hiivatin SodaStream!
 5. Toiveammattini lapsena olivat opettaja, kassatäti, lelukaupan myyjä, eläinkaupan myyjä ja salapoliisi.
 6. Olen kokeillut noista jo kolmea; neljää, jos lapsuuden salainen salapoliisikerho lasketaan mukaan. (Miksei laskettaisi?)
 7. Oikea polveni on ihan pesunkestävä mummopolvi, jonka kolotusten perusteella pystyn aika varmaksi ennustamaan seuraavan vuorokauden sään.
 8. Täydellisessä maailmassa olisi joku oikeasti toimiva tapa, jolla pystyisin kutomaan (eli neulomaan) ja lukemaan samaan aikaan. Itsestään eteenpäin rullaava e-kirja on jo ihan hyvä yritys, muttei käytännössä ihan toimi.
 9. Puolitoistavuotias tyttäreni on sen sortin kirjanarkkari, että huomaan piilottavani häneltä kirjoja, jotta en koko ajan joutuisi lukemaan ääneen. Äitinsä tyttö!
 10. Olen ihan täysi joulufriikki, mutta tänä vuonna odotan joulua lähinnä siksi, että työsopimukseni päättyy aivan joulun alla ja saan jäädä taas kotiin täyspäiväiseksi erotuomariksi ja niistäjäksi kotiäidiksi ja lukijaksi – ainakin toviksi.
 11. Tästä huolimatta pidän kovin työstäni, jota pidän melkeinpä vapaa-aikana. Sitähän se onkin verrattuna kotona käytävään jatkuvaan tahtojen taistoon vaahtosammuttimen kokoisten umpiluupäiden kanssa!

Ja sitten Emmin kysymyksiin.

 1. Jos olisit taruolento, mikä olisit? Hiukan höpsähtänyt kotitonttu. Asuisin kirjahyllyssä. ;)
 2. Pitääkö dekkarissa olla aina murha? Teknisesti ottaen ei, mutta minä kyllä pidän moisten lukeisesta.
 3. Onko rakkausromaaneissa olemassa muita kuin onnellisia loppuja? On. Ainakin niissä parhaissa. Ei välttämättä kuitenkaan selkeästi surullisia loppuja, mutta ei onnellisiakaan.
 4. Lempikirjailijasi? Eihän tähän voi vastata! :D Kirjoitin joskus aiheesta Top Ten Tuesday -listan, voinhan käyttää sen uudestaan tässä?
 5. Jos luet samalta kirjailijalta monta kirjaa, luetko ne ilmestymisjärjestyksessä? Luultavasti en, ellei kyseessä ole vain yhden sarjan julkaissut kirjailija.
 6. Lempikirjasi teini-ikäisenä? Taru Sormusten Herrasta. Tosin Anna Kareninakin oli aika hyvä mainita, koska sillä sai älykköpisteitä.
 7. Millaiseen kirjaan / genreen et tarttuisi? En ole moiseen vielä törmännyt. Joku oikein tekninen scifi hiukan hirvittää, harlekiinitasoinen erotiikkahömppä haukotuttaa, mutta molempia olen kyllä lukenut.
 8. Vaikuttaako muiden blogiarviot tai lehtien kirja-arvostelut lukuvalintoihisi? Ehdottomasti. Toivottavasti eivät kuitenkaan mielipiteisiini.
 9. Oletko koskaan kokeillut lukumaratonia? Jep! Oli kivaa, vaikkakin vähän rankkaa. Suunnittelen silti jo seuraavaa – ensi kuulle.
 10. Millaisen lukemisen teemakuukauden haluisit pitää? Lastenkirjallisuuskuukausi olisi huippukiva! Ehkä marraskuussa? Miksei vaikkapa fantasiakuukausikin, mutta fantasiakirjat tuppaavat olemaan niin kovin paksuja, että minun lukuajallani saisin luettua ehkä kaksi kirjaa siihen kuukauteen.
 11. Oletko lukenut suomalaisia klassikoita? Olen. Seitsemän veljestä on kyllä jäänyt jo kolmasti kesken. Kyllä minä vielä joskus…
Mainokset