Top Ten Tuesday: 10 pääsiäiskirjaa

Viime pääsiäisen alla edesmennyt isäni tapasi tähän aikaan vuodesta naureskellen todeta: Joulu juhlista jaloin, pääsiäinen pitkästyttävin. Pakko myöntää, että tavallaan isä oli ihan oikeassa. Vaikka juhlat tärkeitä ja rakkaita ovatkin, joulu oli täynnä toimintaa, kun taas lapsuudenkotini pitkälti perinteetön pääsiäinen  oli varsin haukotuttava, pitkä viikonloppu. Kuten ovelimmat ehkä saattavat arvata, pakenin pitkästymistä usein kirjojen pariin – ja varsin usein kirjastokassista löytyi samoja teoksia kuin edellisenä pääsiäisenä. Tikkutiistain kunniaksi katsaus suosikkeihini menneiltä pääsiäisiltä – joista suurin osa ei sinällään pääsiäiseen liity laisinkaan.
 
1. Austen, Jane: Kootut teokset. Yleensä lukuun on valikoitunut se klassisista klassisin Ylpeys ja ennakkoluulo, joka ei kuitenkaan suosikki-Austenini ole. Vaa’assa painaa eniten se, että BBC:n filmatisointi Colin Firthillä ja Jennifer Ehlellä hipoo täydellisyyttä.

 

2. Brontë, Charlotte: Kotiopettajattaren romaani. Jostain syystä pääsiäisenä on mukava lukea romanttisia romaaneja, jotka sijoittuvat sinne jonnekin korsettien ja tanssiaisten aikaan, jolloin miehet olivat univormuissa herrasmiesmäisempiä ja naiset vaihtoehtoisesti kikattavia kanoja tai liian fiksuja päästäkseen naimisiin kovin helposti.

 

3. Brontë, Emily: Humiseva harju. Charlotten siskon romaania ei romanttiseksi kutsu kukaan, joka sen on ajatuksella lukenut, mutta minulle se on niitä klassisimpia pääsiäiskirjoja. Siinä jossain yläasteen ja lukion välimaastossa luin kirjan kolmena peräkkäisenä pitkäperjantaina: ensimmäisenä inhosin sitä, toisena se oli ihan hyvä, kolmantena pidin siitä silmittömästi. Tarkoitus olisi tarttua kirjaan muutaman vuoden tauon jälkeen myös tänä pääsiäisenä.


4. Canth, Minna: Kootut teokset. Brittiklassikkojen vastapainoksi sopii kotimainen realismi – onhan se pääsiäinenkin vastakohtien juhla: ristinkuolema ja ylösnousemus, pasha ja mämmi ja niin edespäin. Omat ikisuosikkini, Hanna ja Anna Liisa, olisi ihana ehtiä lukemaan lähiaikoina.

5. Jansson, Tove: Muumi-sarjakuvat. Muumi-sarjakuvat ovat ihastuttavan leppoisaa selailtavaa. Toimivat myös suklaamunien jäljiltä hyperaktiivisten lasten rauhoittamiseen.

6. Lagerkvist, Pär: Barabbas. Ruotsalainen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja reilun puolen vuosisadan takaa sopii pääsiäislukemiseksi vähintäänkin aiheensa puolesta – ja sitä paitsi kirja on ihan yksinkertaisesti mahtava. Tutuistuin teokseen ensimmäistä kertaa vanhemman ruotsalaisen kirjallisuuden kurssilla muutama kevät sitten – juuri sopivasti pääsiäisen tienoilla – ja samaisena keväänä onnistuin löytämään sen omakseni tukholmalaisesta divarista.

 

7. Moberg, Vilhelm: Utvandrarna. Samaisen kirjallisuuskurssin peruja pääsiäistauolta. Kirjoitin lopulta kandintutkielmani Mobergin eepoksesta, jonka ensimmäisen osan lukemiseen liittyvistä mielikuvista vahvimpien joukosta löytyy jokseenkin absurdi hetki, jolloin lukija mättäsi niitä pieniä, nougat-täytteisiä pääsiäismunia kaksin käsin ääntä kohti samalla, kun hahmot näkivät nälkää.

8. Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku prinssi. Maailman ihanin kirja sopii tietty luettavaksi missä ja milloin tahansa, mutta itse olen oppinut sen(kin) assosioimaan pääsiäiseen. Sopivasti syvyyttä, hitunen herkkyyttä ja kaunis kokonaisuus – ei lainkaan pöllömpi pääsiäiskirja siis.

9. Raamattu. Meillä keskitytään tänä vuonna kolmatta vuotta peräjälkeen lasten versioon Isosta Kirjasta, mutta ehkä se ei ole se olennaisin tekijä. Lasten Raamattuja löytyy joka makuun, liberaalimpaa ja konservatiivisempaa ja kaikkea siitä väliltä, mutta meillä käytössä on lähinnä ollut esikoisen seurakunnalta kastelahjaksi saama tapaus. Melkein sukua olevan Jaakko Heinimäen kynäilemä Suomen lasten Raamattu on ollut hankintalistalla jo pienen ikuisuuden, ehkäpä ensi pääsiäisenä sitten…Viimeisenä muttei valitettavasti vähäisimpänä vanha kunnon

10. ”Ai miten niin kirjasto on kiinni lankalauantaina, ja joudun lukemaan jotain ihan outoa opusta, jonka olen hyllyyni hankkinut, kun halvalla sai?” Tämä tuskin kaipaa perusteluja sen enempää. :D

Mainokset