Top Ten Thursday: Poikasen 10 suosikkia

Tämän tekstin oli tarkoitus valmistua tiistaiksi. Yritin jopa olla ovela ja aloin työstää sitä jo edellisenä torstaina, koska kaksivuotiaista ei koskaan tiedä. Opinpa taas kerran, miten huono yhdistelmä deadlinet ja kultakalan keskittymiskyky lapset ovat. Tämän viikon Top Ten Tuesday on siis taas kerran Top Ten Thursday.

Puolipyjamabanaanien avaruusseikailut aamusella.

Minun varhaisimpien lapsuusmuistojeni joukosta löytyy aimo annos kirjastoreissuja – erityisesti sitä huutavan vääryyden ja epätoivon yhdistelmää, kun äiti päätti, että kukin ipana saa lainata vain niin monta kirjaa kuin on ikävuosia. Minulle on luettu paljon jo silloin, kun en vielä itse saanut kirjaimia järjestymään sanoiksi, ja vielä sen jälkeenkin, joten olen rakastunut kirjoihin ja lukemiseen vähän niin kuin itsellään. Koko äitiysurani ajan olenkin pitänyt itsestään selvänä, että minun lapsilleni luetaan ja heitä rohkaistaan kirjojen pariin samaan tapaan. Esikoiseni kuitenkin päätti toisin. Elohopeinen poikani ei malttanut tutkia kirjoja tai kuunnella satuja pariakymmentä sekuntia kauempaa ennen kuin vasta pitkälti toisella vuodella ollessaan. Nykyään jätkänpätkä seuraa ja kuuntelee onneksi jo pidempiäkin satuja ja tarinoita – ja siinä sivussa pian vuoden täyttävä siskonsakin on oppinut kunnon kirjatoukaksi: mieheni työvuoroista johtuen minä hoidan lapset usein yksin yöpuulle, joten vauva on päässyt kuuntelemaan iltasatuiluja ja varsin varhaisesta iästä. Äidin suureksi iloksi likkalapsi keskittyy kirjoihin antaumuksella ja osaapa tuo varsin nätisti niitä itsekin selailla, jopa niitä paperisivuisiakin!

Neiti ja Maisa-tuokio kesken siivousurakan.

Koska pienemmän kirjatoukan mielipiteitä on vähän vaikea selvittää, mutta isompi päpättää ympäri vuorokauden, viikot läpeensä, annetaan hänen esitellä tämänhetkinen top kymppinsä tämän tiistain torstain kunniaksi. Listatut kirjat on valinnut yksihenkinen äitiraati sen perusteella, mitä iltaisin useimmiten iltasaduksi toivotaan. Kommentteja on kalasteltu ja kerätty tosiaan viikon verran. Päätin alkuperäisestä ajatuksestani poiketen helpottaa elämäänne sen verran, että luovuin tarkasta transkriptiosta: vaikka jätkä varsin hyvin ikäisekseen puhuu, joukkoon mahtuu silti mielenkiintoisia sanoja (keppuli on ketsuppi, pinttelipantteli vaaleanpunainen pantteri ja kaatikaati kaukosäädin muutamia mainitakseni) ja kummallisia äänneasuja, että asiaan vihkiytymättömältä saattaa jäädä ipanan tarkoitusperät tavoittamatta.

Mainittakoon vielä, että herralla on ikää tänään tasan kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta.

VAROITUS! SISÄLTÄÄ JUONIPALJASTUKSIA! ;)

1. Becue, Benjamin: Aistimatka avaruuteen. ”Isi sanoo, että sitten, kun minä oon iso aikuinen, voi asua ehkä ihmisiä siellä ketsupin värisessä paikassa. Aurinko on kuuma ja kimaltelee. Kuussa on semmosia kuoppia. Ja sitten on vielä niitä avaruuskoteja ja kuuraketti, se menee korkealle tonne avaruuteen.”

2. Brunhoff, Jean de: Babar-kirjat. ”Babar on norsu. Sillä on kruunu, se on tär-ke-ä norsu. Sitten on lapsinorsuja ja tätinorsu. Seikkailuja kans.”

3. Cousins, Lucy: Maisa-kirjat. ”Maisa on semmonen kiva hiiripoika. Sillä on monta kaveria. Ne käy puistossa ja lääkärissä ja junalla ajaa ja kirjastossa ja semmosissa paikoissa, joihin mäkin menen aina joskus. Maisa-kirjat on hassuja ja niissä on kivoja kuvia ja paljon värejä.”

4. Haughton, Chris: Ihan hukassa ja Voi sinua, Sulo!. ”Pöllökirja ja koirakirja! Se pikkupöllö putoaa puusta ja sitten se menee eksyksiin. Orava sanoo että jepjep [nauraa]. Sitten ne löytää äitipöllön ja syö muumikeksiä. Sulo on tuhma koira ja kiva koira ja sitten se on ehkä taas tuhma. Joutuuko koirat jäähylle? Ne näyttää kaikki hassuilta niissä kuvissa.”

5. Jansson, Tove: Kuinkas sitten kävikään?. ”Muumi ja Mymmeli ja Myy menee kotiin muumitaloon. Voi ei, siinä on reikiä! Kuuluu olla reikiä, se on hassu juttu, hahaha! [nauraa] Sitten Hemuli imuroi ne, oho! Ne on vähän pelottavia kuvia joskus, mutta ei tartte pelätä yhtään!”

6. Kunnas, Mauri: Kaikkien aikojen avaruuskirja. ”Siinä on semmonen avaruusbussi ja isoja kuvia. Niissä on paljon juttuja, isoja juttuja ja sitten semmosia vauvapieniä pikkujuttuja. Oikeasti ei oo avaruusbussia olemassa eikä mörköä, mutta varmaan sitte on, kun minä oon iso mies ja mulla on komea parta. Avaruusbussi ajaa avaruudessa, paljon lapsia kyydissä. Ne käy kaikissa paikoissa ja jossain on kuuma. Jossain ei oo kuuma, kun on talvi ja jäätä ja kylmä.”

7. Laval, Thierry: Missä on -sarja. ”Ne on kivoja kirjoja. Vauvat ei voi lukea niitä eikä pienet lapset, ne on vähän vaikeita. On iso, ISO kuva ja pitää löytää sukellusvene ja jääkarhu ja norsu. Äiti ja isi joskus auttaa vähän.”

8. Lindgren, Astrid: Peppi Pitkätossu. ”Pepillä on monta rahaa ja apina ja heppa. Pepillä ei ole äitiä eikä isiä, eikä kukaan komenna Peppiä koskaan. Peppi tekee tuhmia ja hassuja juttuja. Joskus Peppi leipoo lattialla. Ei lattialla leivota, höpsö Peppi! Sitten Peppi jaksaa nostaa painavia juttuja, vaikka rosvoja ja hevosia. Sillä on hienot hiukset.”

9. Roberts, Victoria & Wildish, Lee: Pyyhkimään. ”Se Ruttu-karhu haluaa käydä pytyllä pissalla. Sitten se ei osaa paitsi sunnuntaina. Voi painaa sitä pyttyä, niin tulee ääni. Se on kivaa! [Sisko] ei vielä osaa käydä pytyllä eikä painaa sitä nappia.”

10. Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku Prinssi. ”Pikku Prinssi asuu avaruudessa sellaisella omalla tähdellä – ei vaan kalliolla, avaruuskalliolla. Siellä on lampaita ja ruusu ja jotain muuta varmaan vielä. Pikku Prinssi osaa matkustaa avaruudessa. Sitten se tuli tänne minun luo ja oli kettu ja sitten semmonen käärme, joka puri. Ne kuvat on pieniä. Voiko siinä olla enemmän kuvia joskus?”

Mainokset