Top Ten Thursday: 10 scifi- ja fantasiahahmoa

Väittävät, ettei nyt ole tiistai. Pakko se kai uskoa on, kun kalenteria katsoo. Jälkikasvuni tuskailee toista viikkoa jossain flunssan ja hampaita esiin poksauttelevien ienten välimaastossa, enkä ole juuri ehtinyt tai jaksanut kirjaa tai tekstinkäsittelyohjelmaa avata niinä äärimmäisen harvoina hetkinä, jolloin kukaan ei vingu huomiota puntista nykien, sotke puseroani räkään tai tarvitse uutta lääkeannosta. Koska oma pääni alkaa niin ikään täyttyä flunssasta, lista on tällä kertaa vähän lyhyenpuoleinen perusteluiltaan, mutta suonette sen anteeksi. The Broke and the Bookishin tiistaille asettama aihe pyysi itse määritellyn genren kymmentä suosikkihahmoa. Valitsin helpoimman genrevaihtoehdon, scifin ja fantasian, ja oletettavasti unohdin listaa naputellessani suurimman osan suosikeistani. Tällaisen tekeleen sain kuitenkin aikaiseksi.

 

1. Dent, Arthur. Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille jaksaa hykerryttää vuodesta toiseen. Satunnaisista Zaphod-ihastuksistani huolimatta kirjasarjan paras hahmo on Arthur, ei siitä mihinkään pääse.

2. Doctor Who. Tohtorin päätyminen tälle listaukselle on ehkä vähän huijaamista, vaikka herrasta kirjojakin on kirjoitettu. Minä en ole niihin (ainakaan toistaiseksi) tohtinut tarttua, joten tyyppi on mukana ihan vain BBC:n upean sarjan vuoksi. Ehdottomasti katsomisen väärtti, mikäli ette vielä ole tutustuneet!

3. Frasier, James Alexander Malcolm MacKenzie. Arvoin pitkään, otanko listalle mukaan Jamien vai Clairen, mutta päädyin lopulta Jamieen. Luultavasti siksi, että Claire on viimeisimpien kirjojen aikana alkanut hieman ärsyttää minua. Oli miten oli, Diana Gabaldonin Outlander-sarjan tärkeintä antia ei ole aikamatkustuselementti, mutta sen verran suuressa roolissa se kuitenkin on, etten malta parivaljakkoa mainitsemattakaan jättää.

4. Gandalf. Vaikka Aragorn suurin ihastuksen kohteeni Tolkienin maailmasta onkin, Gandalf on suosikkihahmoni. Älkää turhaan yrittäkö löytää logiikan pilkahdustakaan tuon virkkeen takaa. :D

5. Granger, Hermione. J. K. Rowlingin Harry Potter -sarja kummittelee lähes koko sukupolveni takaraivossa tällaisia(kin) listoja tehtäessä. Minä olen aina pitänyt Hermionesta, jossa kai olin näkevinäni paljon itseäni. Kukapa nyt ei moiseen neroon tahtoisi samaistua? Olen muuten vieläkin varsin käärmeissäni Rowlingille siitä, että Hermione päätyi yhteen (minua niin kovin) ärsyttävän Ronin kanssa.

6. Lioncourt, Lestat de. Anne Ricen vampyyrikirjojen paras hahmo – tästä(kään) asiasta en ole valmis neuvottelemaan. Asiaan toki vaikuttaa myös se, että luin kirjat jokseenkin vuosikymmen sitten, eivätkä muistikuvani ole silmittömän selviä, mutta sitähän ei näin julkisesti sovi myöntää.

7. Polgara. David (ja Leigh) Eddingsin Belgarion-kirjojen (Belgarionin taru ja Mallorean taru) voimakas ja voimakasluonteinen velhotar, joka on minun kaikkien aikojen suosikkihahmojani kaikista puutteistaan huolimatta.

8. Smith, Winston. George Orwellin Vuonna 1984 on yksi parhaista lukemistani kirjoista, ja sen päähenkilö, Winston, ansaitsee ehdottomasti tulla mainituksi tällä listalla. Inhimillinen ihminen epäinhimillisessä yhteiskunnassa.

9 Stark, Arya. George R. R. Martinin eepos ei minuun kovin suurta vaikutusta ole tehnyt, mutta muutamat hahmot eivät ole loppujen lopuksi lainkaan pöllömpiä. Arya on ensimmäisen kahden kirjan perusteella yksi niistä äärimmäisen harvoista hahmoista, joita kohtaan tunnen sympatiaa. Myönnettävä tosin on, että tälle listalle oli päätyä Daenerys, koska hänellä on lohikäärmeitä. Lohikäärmeet ovat siistejä.

10. Vierra. Mitä ilmeisimmin olen edelleen melkoisen innoissani Petteri Hannilan Kaukamoisesta – tai sitten Vierra on oikeasti erinomaisen hyvin luotu ja kirjoitettu hahmo.

P.S. Viikonlopulle olisi luvassa arvontaa ja mahdollisesti myös elokuva-arvosteluntynkää. Toivottavasti ehdin ennen ensi tiistaita naputtelemaan myös jonkun sanan edes yhdestä kirjasta.

Mainokset