Link: Magic for Beginners

Alku: I used to go to thrift stores with my friends. We’d take the train into Boston, and go to The Garment District, which is this huge vintage clothing warehouse. Everything is arranged by color, and somehow that makes all of the clothes beautiful.

Minä en yleensä erityisemmin pidä novelleista. Mokomat tapaavat loppua juuri, kun alan innostua. Kelly Linkin kirjoittama Magic for Beginners ei tehnyt tälle seikalle hyvää laisinkaan. Huolella luodut fantasiasatumaailmat tempasivat mukaansa, ja ennen kuin ehdin kissaa sanoa, oli tarina jo loppu. Vähempikin pistää kiukuttamaan! Toisaalta pariin menneeseen hektiseen ja vähäuniseen viikkoon novellikokoelman lukeminen sopi paremmin kuin hyvin.

Magic for Beginners koostuu yhdeksästä toinen toistaan ihastuttavamman absurdista novellista, joiden genret sijoittuvat jonnekin fantasia ja kauhun välimaastoon, osittain jopa satujen puolelle! Erityisen satumaisilta tämän lukijan silmään vaikuttivat kirjan aloittava ”The Faery Handbag” (jossa käsiteltiin mm. taianomaista käsilaukkua) sekä puolivälistä löytyvä ”Catskin” (jossa seurattiin äitinsä kuolemaa kostavan lapsen ja tämän kissan seikkailuja). Myös ”Stone Animalsista” löytyi sangen satumaisia teemoja, joskin vain satunnaisina vilahduksina. Vaikka novellit monin paikoin menivätkin fantasia-kauhu-akselilla Grimmin veljesten satujen kanssa samoilla laduilla, ei niitä voi lapsellisiksi kutsua hyvällä tahdollakaan.

Hyvien novellikokoelmien tapaan tämänkin osaset nivoutuivat yhteen, vaikka toisaalta yhdistävien teemojen löytäminen on aika vaikeaa. Antropomorfiset eläinhahmot, epäonnistuneet avioliitot, kiehtovat ja arvokkaat maalaukset, enemmän tai vähemmän elävät kuolleet (kummitukset, zombiet jne.) ja kirjastot vilahtavat tarinassa jos toisessakin, mutta mikään ei esiinny kaikissa yhdeksässä tarinassa. Novellikokoelman läpi kantava tunnelma on helppo havaita, mutta vaikea nimetä. Kirjasta itsestään (novellista ”The Faery Handbag”) löytyy sopiva sitaatti tähänkin dilemmaan: It feels like something there isn’t a word for in Scrabble.

Taannoisesta kirjallisuusaiheisesta Humble Bundlesta löytynyt novellikokoelma on niittänyt itselleen mainetta, kunniaa ja vinon pinon palkintoja. Wikipedian mukaan kokoelma voitti vuoden 2006 Locus Awardin parhaana novellikokoelmana. Lisäksi niminovelli, ”Magic for Beginners” voitti samaisena vuonna Locus Awardin, Nebula Awardin (Best Novella) sekä British SF Awardin (Best Short Fiction). Aloitusnovelli, ”The Faery Handbag” puolestaan hohti ”Best Novelette”-sarjassa vuoden 2005 Hugo- ja Locus-palkintoja jaettaessa sekä vuoden 2006 Nebula-palkinnon napatessaan. En varsinaisesti voi ihmetellä kirjan palkintopinoa, sen verran hienosti Link kirjoittaa. Tämä ei kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiseikkaa, että minä en pidä novelleista. Minkä sille mahtaa?

4/5
Mainokset