Top Ten Tuesday: 10 sankaritarta

Tänään listataan tiistain kunniaksi sankaritarten, topakoiden tätien ja kovien ämmien top kymppi. Jos viime viikolla minun oli vaikea saada kasaan kymmenen nimekettä listattavaksi, tällä viikolla ongelma oli päinvastainen. Kirjahyllyni pullistelee naisia, enimmäkseen fiktiivisiä sellaisia, jotka ansaitsisivat saada nimensä tähän listaan.

1. Beauchamp Randall Fraser (Randall Fraser Grey), Claire. Diana Gabaldonin Outlander-sarjan päähenkilö, joka toimi toisen maailmansodan aikana kenttäsairaanhoitajana, kuusi-seitsemänkymmentäluvuilla lääkärinä – ja tietty välskärinä jos jonkinlaisena 1700-luvulla karvan verran tapaturma-alttiin toisen aviomiehensä lähistöllä. Poikani sanoin: reipas täti!

2. Eyre, Jane. Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaanin nimihenkilö. Vahva ja rohkea nainen, joka ei anna sukupuolensa ja sosiaalisen asemansa määritellä itseään.

3. Granger, Hermione. J. K. Rowlingin Harry Potter -sarjan kaikkitietävä, sarjan aikana naiseksi kasvava tyttöpäähenkilö. Sukupolvensa välkyin noita, ystävilleen uskollinen, rohkea – eihän Hermionea voi tästä listasta jättää pois!

4. Karenina, Anna Arkadjevna. Erään Tolstoin tiiliskiven nimihenkilö. Annan hahmossa kiehtovinta on se, miten mieskirjailija onkin onnistunut ymmärtämään naisenpuolten sielunmaisemaa niin hyvin! Ja onhan Anna itsessäänkin rohkea, joskaan ei aina moraalinormien mukaan elelevä.

5. Muumimamma. Idolini äitinä. Oikeasti. Miten kukaan voi olla niin rauhallinen ja ihana ja pehmoinen ja muumimammaisa? Näinköhän Muumimamma räjähteli uhmis-Muumipeikolle yhtä komeasti kuin minä omalle pojalleni?

6. O’Hara, Scarlett. Margaret Mitchellin Tuulen viemää –romaanin (ja muutamankin laadultaan kyseenalaisen jatko-osan…) päähenkilö on kaikkien sankarittarien sankaritar, joka näytti ainakin minulle, ettei hienonkaan naisen tarvitse olla muiden pompoteltavissa. Leidi isolla ällällä.

7. Pitkätossu, Peppi. Astrid Lindgrenin lastenkirjojen reipas tyttö antoi pikku-Tiille hieman liikaa ideoita siitä, miten alakouluikäinen pystyisi pyörittämään omaa huushollia. Oli miten oli, maailman väkevin tyttö on ihanan anarkistinen rohkeuden ja reippauden ohella.

 
8. Polgara. David (ja Leigh) Eddingsin Belgarion-sarjan ehkäpä sielukkain hahmo. Viisas, taitava, rohkea – mitä muuta sitä sankarittarelta voi vaatia, kun taustalta löytyy vielä tragediaa jos jonkinlaista ja muutama vuosituhat elämäntarinaa. Gandalfin rinnalla suosikkiloitsijoitani.
 

9. Prynne, Hester. Nathaniel Hawthornen Tulipunaisesta kirjaimesta tuttu Hester näyttää, ettei vastoinkäymisistä huolimatta kannata katkeroitua – ei vaikka sitten sattuisit olemaan aviottoman lapsen yksinhuoltajaäiti, jonka puritaaniyhteisö on sulkenut ulkopuolelleen. Hester kantaa ristinsä – tai siis tulipunaisen kirjaimensa – kunnialla.

10. Stark, Arya. Niin, minä en erityisemmin ole pitänyt George R. R. Martinin Tulen ja jään laulusta, ja arvosteluissani (klik ja klik) olen nalkuttanut yksiulotteisista hahmoista kuin paraskin kiukkuinen vaimo. Siitä huolimatta minäkin joudun myönntämään, että Arya on yksi rohkeimmista pikkutytöistä (!), joihin olen lukijan urallani törmännyt.

Mainokset