Top Ten Tuesday: 10 kauhistuttavinta

Tällä viikolla listataan viikon päästä (ainakin Ameriikassa [sic!]) juhlittavan Halloweenin valmistelujen kunniaksi kauhistuttavimpia kirjoja. Minä en juurikaan teinivuosieni jälkeen ole kauhua lukenut, mikä tästä listasta kyllä näkyy, mutta väliäkös tuolla. Sen verran herkkänahkainen (ja -uninen) olen, etten luultavasti jatkossakaan tule tämän genren parissa isommin ahkeroimaan, mutta kauhuvinkkejä saa silti antaa: josko vaikka onnistuisitte todistamaan ennakkoluuloni vääriksi ja niskakarvojen vapaaehtoisen nostattelun olevan sittenkin hauskaa.

Vampyyreihin ja helvettiin painottuva listani kirjailijoiden sukunimien perusteella aakkostettuna, s’il vous plait.

1. Ajvide Lindqvist, John: Låt den rätte komma inSuosikkikaupunkiini sijoittuva mukavan moderni ja erilainen vampyyritarina. Elokuvaversioita löytyy parikin, näistä suosin ruotsalaista, ja suomennos kulkee nimellä Ystävät hämärän jälkeen.
 
2. Alighieri, Dante: Jumalainen näytelmä: Helvetti. Kauhistuttava klassikko, joka on ainakin minun uniani muuttanut infernaalisemmaksi. Eino Leinon satavuotias klassikkosuomennos (joka Gutenberg-projektistakin löytyy) lienee jo niin puhki koluttu, että voisin lähitulevaisuudessa lukaista läpi myös Elina Vaaran puolisen vuosisataa nuoremman suomennoksen.
 
3. Hyyryläinen, Jarno: Painajaisia: WSOY:n nuorten jännityskertomuskilpailussa palkittuja novelleja. Tämä kirja havahdutti erään esiteini-Tiin huomaamaan, että novellit voivat olla myös jotain aivan muuta kuin niitä Sinä & Minä -lehdessä niihin aikoihin julkaistuja tapauksia. Siitä huolimatta muutama yö tuli nukuttua lukulamppu päällä.
 
4. James, E. L.: Fifty Shades of Grey. Olen varma, että lähes kaikki tämän teoksen lukeneet yhtyvät mielipiteeseeni kirjankuvatuksen kauhistuttavuudesta. Olen arvioinut kirjan myös täällä.
 
5. King, Stephen: Uinu, uinu, lemmikkini. Ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kosketukseni Stephen Kingiin. Karvan verran turhan karmivaa luettavaa hädin tuskin toisella kymmenellä olevalle pikkuplikalle – vieläkin kylmii, kun muistelen! Pitäkääpä, vanhemmat, silmällä, mitä jälkikasvunne kantaa kirjastosta kotiin. ;)
 
6. Maple, Eric & al: Noidan käsikirja. Klassikko klassikoiden joukossa. Lapsuuteni piskuisessa lähikirjastossa tämä oli lähes aina lainassa, ja silloin harvoin, kun se palautettujen hyllystä löytyi, se täytyi lainata. Nimestään huolimatta kirja sisälsi kauhutarinoita pikemmin kuin loitsuja.
 
7. Rice, Anne: Veren vangit. Minä näin ensin elokuvan useampaan otteeseen ja rakastuin siihen niin, etten uskaltanut lukea kirjaa moneen vuoteen. Kun sitten vihdoin otin ja luin opuksen, minua kaduttivat silmittömästi ne hukkaan heitetyt vuodet. Komeasti kirjoitettu moderni klassikko.
 
8. Stine, R. L.: Goosebumps- ja Nightmare Room -sarjat. Sarjojen niputtaminen näin ei ehkä ole kovin reilua, mutta koska en muista yhdenkään kirjan juonta sen tarkemmin, en voi niitä eritelläkään. Teini-Tii kuitenkin ahmi näitä – ja pelkäsi.
 
9. Stoker, Bram: Dracula. Vampyyriklassikko, joka on ehkäpä pelottavampi ja kauhistuttavampi kuin kaikki genren myöhemmät teokset yhteensä. Cullenin perhe saisi ottaa täältä mallia!
 
10. Raamattu: Ilmestyskirja. Uskoipa lukija sitten mihin tahansa, joutuu tämä myöntämään, että Johanneksen ilmestys  on kohtuullisen ahdistavaa luettavaa. Tätä tuli rippileirillä puitua kuiskutellen yö jos toinenkin.
Mainokset