Top Ten Tuesday: 10 suosikkikirjailijaa

Kirsi listasi kirjanurkassaan kymmenen kirjaa, joita ei aio lukea, ja minä innostuin paitsi listasta myös blogimeemistä itsestään. Top Ten Tuesday on lähtöisin Broke and Bookish -blogista ja suomalaisessa blogosfäärissä siihen on Kirsin kirjanurkan lisäksi tartuttu ainakin Satun luetuissa ja Tarinauttisen hämärän hetkissä – ja kuten ehkä arvasitte, nyt myös kaikkien hyssyttelyblogien hyssyttelyblogissa, nimittäin täällä. Lukunopeuteni kun vaihtelee niin julmetusti mm. lasten hammastehtailujen perusteella, että näitä pidempiä päivitystaukoja tullee jatkossa yhä helpommin, ja niistäkös me emme pidä! (Viittaan sekä hampaisiin että päivitystaukoihin.) Seuraan itselleni soveltuvin osin tuota Broke and Bookishista löytyvää aihelistaa, mutta varaan itselleni oikeuden keksiä omia aiheitani tai muokkailla muualla annettuja.

Sen pitemmittä puheitta asiaan. Tiistaina, lokakuun kuudentenatoista päivänä armon vuonna 2012 listailen suosikkikirjailijoitani. Virallisesti pitäisi kai pidättäytyä yhden genren sisällä, mutta minäkös olen jo heti alkuun rikkomassa sääntöjä. Sen verran vielä tahdon huomauttaa, että listaamani kirjailijat eivät ole paremmuus- vaan aakkosjärjestyksessä.

1. Austen, Jane.Austenin terävät naiset ja ihanat miehet saavat kaltaiseni kyynikonkin hymyilemään höpsösti ainakin hetken kirjan päättymisen jälkeen – olkoonkin, että olen koko naisen tuotannon lukenut useampaan kertaan ja useammalla kielellä.

2. Canth, Minna.Saman kylän plikkoja (syntynyt Tampereella – minä sen sijaan synnyin jossain ihan muualla, mutta asun Tampereella, close enough). Ehkä maailman rohkein nainen eikä laisinkaan pöllömpi kirjoittajakaan. Nuorempana uhosin nimeäväni tyttäreni joko Ulrikaksi tai Anna-Liisaksi Canthin kunniaksi.

3. Carpelan, Bo.Upeaa proosaa, iskevää runoutta – molempia kirjoitettuna kielellä, jonka kauneuteen ei tapaa purra edes käännöstyö. Barndom (suom. Lapsuus) tuntuu vain paranevan joka lukukerralla.

4. Eddings, David (& Leigh).Populäärifantasian kulmakivi(pariskunta). Belgarionin taru jatko-osineen ja oheiskirjoineen iskee yhä, eikä suosikin asemaa heikennä edes myöhemmän tuotannon (puhun nyt erityisesti Unennäkijä-sarjasta) heikkous.

5. Enquist, Per Olov.Kauniisti kirjoitettuja, monitasoisia kirjoja täynnä upeita, monisyisiä henkilöhahmoja. Boken om Blanche och Marie on ehkä paras tapa opiskella yliopiston pääsykokeisiin ikinä.

6. Kailas, Uuno.Ikisuosikkini Uuno todisti teini-Tiille, että runotkin voivat olla hyviä. Kailas hakee yhä vertaistaan runoilijoiden joukossa. Synkkään syksyyn sopivan angstista luettavaa.

7. McEwan, Ian.Lainaan itseäni: ”McEwanin teksti on kuitenkin vangitsevaa, kieli kaunista ja tyyli – olin sanomaisillani raikasta, mutta se ei ehkä ole aivan oikea sana. Älykkäästä, älyllisesti kiehtovasta tekstistä, kielestä ja tyylistä on kuitenkin kyse. ” Atonement (suom. Sovitus) on eittämättä yksi parhaista koskaan lukemistani kirjoista.

8. Moberg, Vilhelm.Mobergin Amerikkaan siirtolaisiksi muuttavista ruotsalaistalonpojista kertova Utvandrarna-eepos on yksi realistisimpia ja koskettavimpia koskaan lukemiani kuvauksia aiheesta – kirjoitinpa siitä kandidaatintutkielmanikin. Kattavan taustatyön päälle on rakennettu uskomaton kuvaus tuonaikaisesta elämästä kaikkine vivahteineen.

9. Rowling, J. K.Minä olen sitä ikäluokkaa, joka on kasvanut yhdessä Harry Potterin kanssa. Nyt luvussa oleva The Casual Vacancy vain vahvistaa käsitystäni siitä, että Rowling on nykyhetken parhaita kirjailijoita.

10. Tolkien, J. R. R.Tarvitseeko tätä nyt edes perustella? Keski-maa-sarja hakee vertaistaan, mitä tulee mytologioihin ja kieliin, mutta myös Tolkienin muut teokset toimivat. Esikuvani kirjoittajana. Mies, joka innosti minut lukemaan teini-iässä.

Miltä lukijoiden (teitähän on vallan hirmuinen määrä!) top kympit näyttävät? Onko minun listallani joku auttamattoman tohelo ja yliarvostettu kirjailija, joka vie paikan joltain paremmalta?

Mainokset