Larsen: Senja opettaa sinulle ruotsia

Joskus muinoin AEL (Aikana Ennen Lapsia) minä aioin ryhtyä ruotsinopettajaksi. Sittemmin vaihdoin urasuunnitelmat kirjastoalalle, joskin pääaineeni yliopistolla oli ja on yhä edelleenkin tuo koti-Suomen toinen toistaiseksi virallinen kieli. Vaikka akateemiset intressini ruotsinopiskeluun ovatkin muinaishistoriaa, rakkaus kieleen ja sen opiskeluun istuu tiukassa. Niinpä olinkin onnesta soikeana, kun luin Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjaprojektin etenemisestä ja likipitäen menetin yöuneni jännittäessäni, onnistuuko poliisihallitus torppaamaan kirjan julkaisun viime metreillä.

Senja Larssen, joka myös fröken Senjana tunnetaan, on toimittanut vuoden 2011 alusta toimineen Facebookin kielenopetusryhmänsä sisällön pohjalta aivan uudenlaista kirjallisuuden lajia edustavan kirjan. Senja opettaa ruotsia on koostettu 300 päivittäin julkaistavan Facebook-tilapäivityksen pituisen oppitunnin (ja niiden saamien 16 000 kommentin) pohjalta: voidaan siis oikeutetusti puhua parviälystä! Kirja on omakustanne, jota rahoitettiin Kickstarterin avulla – mistä poliisihallitus puolestaan kiinnostui ja lopulta tuomitsikin rahoitustavan lainvastaisena.

Kirjapinokuva Senjan Flickristä.

Kirja koostuu Facebook-ryhmästä tuttuun tyyliin toistetuista tekstinpätkistä, joissa tekstien rungon muodostavien suomenkielisten ilmaisujen ruotsinkieliset vastineet on kirjoitettu versaaleilla – kavereiden kesken tikkukirjaimilla siis. Teksti sekoittaa iloisesti suomenruotsia ja riikinruotsia, uudempia ja vanhempia ilmaisuja, standardikieltä ja murteita. Onpa mukaan päästetty virheitäkin, sillä Fröken Senjan mukaan: ”Virheiden tekeminen on välttämätön oppimisen etappi.” Onhan sekin toki totta ja virheiden mukaan nappaaminen sosiaalisesta mediasta kootusta alkuperäisaineistosta lienee yhden sortin uskollisuutta lähdetekstille, mutta pilkunviilaajaluonteeni hieman kapinoi sekoittelua ja virheiden tietoista toistoa vastaan. Tämä ei kuitenkaan tee kirjasta millään muotoa turhaa. Jopa minun varsin olemattomalla ruotsinopetuskokemuksellani keksin kirjalle useita käyttötapoja normaaleissa opetustilanteissa, ja kielestä kiinnostuneelle tai sitä kertaavalle kirja on erinomainen apuväline. Voisinpa nähdä itseni opettamassa kielen alkeita lapsilleni juuri tämän kirjan avulla muutaman vuoden kuluttua.

Lähes 250-sivuinen kirja on sangen möhkälemäinen paketti, joka rakentuu pitkälti juuri Facebookista copy-pastetuille (siinäpä sitä urakkaa vapaaehtoisille!) päivityksille valikoituine kommentteineen, mutta mukaan on mahtunut myös Helsingin Sanomien sunnuntaisarjaa, blogitekstejä ja alkeiskurssi ankkalammessa viestintään – siis pikainen perehdytys suomenruotsalaisuuteen. Kymmenien hakijoiden joukosta kirjan kuvittajaksi valitun Nadja Anderssonin riemukas kynänjälki ilahdutti paitsi aikuista lukijaa myös tämän olan yli kurkkinutta kaksivuotiasta. Kirja leikittelee fonteilla ja väreillä olematta sekava tai väsyttämättä lukijan silmiä.

Ylistyspuheet sikseen. Jäinkö kaipaamaan jotain? No jaa. Ehkä ripaus kielioppiopetusta ei olisi tehnyt pahaa. Toisaalta onko sitä julmetun sääntösettiä pakko tunkea joka paikkaan ja pilata kaikki ilo kielen käyttämisestä? (Kyllä vain, allekirjoittaneella on jonkin verran juttuja hampaankolossa yliopiston kielioppikurssien jäljiltä.) Kirja tuntuu keskittyvän aika pitkälti standardisuomenruotsiin, mikä on tietty ihan ymmärrettävää, mutta jonkin sortin murresanastolisäpläjäys vaikka Pohjanmaalta olisi ollut mielenkiintoinen lisämauste. Ehkä sitten kirjan jatko-osaan? ;)

4/5 – kyllä tämä suuren osan taannoisesta tenttikirjallisuudesta voittaa!

P.S. Perjantaina julkaistua kirjaa saa nyt jo kirjakaupoista. Sen sortin kulttuuriteko kirja on, että sitä tulisi tukea jo periaatteesta. Minulla on kirjasta arvostelukappale, mutta veikkaisinpa lähiaikoina valmistuvien ruotsinopiskelijatovereitteni saavan lahjaksi Senjan tuotantoa. Lisää tietoa Senjasta, kirjasta ja svenskasta saa vaikkapa Senjan omilta sivuilta. Niin ja jos tästä maasta vielä löytyy joku facebookkaaja, joka ei mukana ole, mars liittymään Senjan Facebook-ryhmään!

Mainokset