Christie: The Hound of Death

Baskervillen klassikkokarvakorvaan tutustuttuani päätin jatkaa vielä hetken hurttalinjalla: taannoisella kirjastoreissulla kun silmääni sattui osumaan Agatha Christien novellikokoelma The Hound of Death (suom. Kuoleman koira, WSOY, 1978). Christien tuotantoon tutustuin yläkouluikäisenä, enkä ensimmäisen lukiovuoden jälkeen ole tainnut rouvalta ainuttakaan kirjaa lukea. Korkea aika korjata tämä virhe, siis! Vaihteeksi luettavaksi valikoitui siis ihan oikea kirja e-kirjan sijasta. Kaikenlaista sitä…

Novellikokoelman kaksitoista novellia muodostavat aiheiltaan ja genreiltään vaihtelevan kokonaisuuden. Joukkoon mahtuu niin klassista kummitustarinaa ja Scooby Doo -henkistä mysteeriä, joissa näennäisen yliluonnollisten ilmiöiden takaa löytyy jonkin sortin kriminaali, kuin perinteisen agathachristiemäistä salapoliisi- ja oikeustarinaakin. Novelleja yhdistävät kuitenkin tietyt teemat ja motiivit: unet, meediot, alitajunta ja (erityisesti naisten) mielenvikaisuus toistuvat muodossa tai kolmannessa novellista toiseen. Kirjailijalle taattuun tyyliin joka novellin lopusta löytyy jokin käänne, joka tempaisee kuvainnollisen maton lukijan jalkojen alta. Hieman minua hämmensi se, miten Christien novellien keskushenkilöt ovat yhtä tai kahta poikkeusta lukuun ottamatta miespuolisia. Lieneekö tämä sidoksissa novellien kirjoittamis- tai julkaisuajankohtaan tai sitten johonkin ihan muuhun olisi sinänsä pohtimisen arvoinen seikka, mutta jääköön muille.

The Hound of Death on varsin kelvollinen tapa viettää iltoja ja/tai imetyshetkiä. Öisiä lukurupeamia varten jouduin ottamaan rinnalle lukuun e-kirjan, sillä lukulamppu ja herkkäuninen, hobittiluokassa painiva unikaveri ovat vähän huono yhdistelmä. Novellit ovat kuitenkin sangen sopivan pituisia lyhyempiä lukuhetkiä ajatellen, ja ovatpa nuo laadultaankin sitä luokkaa, että monesta olisin lukenut mielelläni ihan romaanipituisiakin sovituksia. Pitkän pähkäilyn jälkeen suosikikseni valikoitui nimeä ”The Witness for the Prosecution” kantava osa kirjasta, mutta jaetulla kakkossijalla aivan voittajan kantapäillä onkin sitten jo useampi nimeke.

4/5
Mainokset